21 dní loveckého safari na zabití levharta, stojí v Tanzanii cca $43,000. Z toho 58,6% šlo přímo pro dodavatele lovu. Méně než 5% šlo vládě na ochranu zvířat a zbytek byl utracen za letenky, charterové lety, poštovné, zabalení a zaslání trofejí a "běžný příspěvek vládě". Žádná zmínka o tom, že by něco šlo do fondu mistní komunity... Přitom tito vrahové tvrdí, že podporují ochranu zvířat a místní komunity. Tyhle čísla jednoznačně potvrzují to, že více jak 90% z celkové sumy spolknou soukromé kapsy a sotva těch 10% jde na ochranu zvířat. Srovnat výdělek z fotosafari a loveckého safari si můžete třeba v tomto článku zde.

Celý článek

Velmi špatná zpráva přichází z Namibie. Vláda Namibie se opravdu zbláznila. Po té, co prodala 5 kriticky ohrožených nosorožců dvourohých lovcům, pokračuje ve své nepochopitelné činnosti a již vydala povolení k zabití 6 dospělých sloních samců, což je 1/3 z celkové populace.

Vláda chce zabít 1/3 sloních samců

Vláda tvrdí, že pouštních slonů zbývá přes 300 (samci, samice, mláďata), zatímco ochranáři říkají, že slonů je již pouze  kolem 100. Díky trofejnímu lovu a pytlačení je u pouštních slonů poměr mezi pohlavími velmi nestandardní, protože na 1 samce připadá 13 samic. Zabití 6 dospělých slonů z populace, je geneticky, reprodukčně a sociálně nepřijatelné a neudržitelné, ať už popupace pouštních slonů čítá 100 nebo 300 zvířat. Celkový počet dospělých sloních samců je odhadován na 18 zvířat a vláda chce zabít 6, to je 33% z celkové populace. To vše kvůli získání podpory v podzimních volbách. Sloni mají být zabiti velmi brzy. Lovci si nemohou vyvézt kly z Namibie a maso má být věnováno domorodcům, právě kvůli získání hlasů.

V podstatě to znamená, že každý volič dostane maso v přibližné hodnotě 1usd (20kč). Vláda tak zřejmě pokračuje v tajném prodeji loveckých povolení, proti doporučení vysoce kvalifikovaných vědců a ochranářů neúnavně pracujících pro ochranu pouštních slonů. O permity k odstřelu slonů projevily zájem tour operátoři a soukromé společnosti.

Pouštní slon

je forma slona afrického. Jedna skupina pouštních slonů žije v Namibii a druhá v Mali. Pouštní sloni jsou přizpůsobeni životu v drsných pouštních podmínkách. Museli se naučit různé techniky jak přežít v oblastech, kde je nouze o vodu a potravu. Tyto znalosti sloni od sebe dědí z generace na generaci. Vzhledem k tomu, že jsou zabíjeni dospělí a zkušení sloni, klesá tak schopnost přežití pouštních slonů v oblastech, ve kterých žijí. Stáda se neustále stěhují za vodou a jen dospělí sloni vědí, v jaké oblasti se v různé roční období nachází voda.

Starší sloni slouží jako studnice znalostí

ze které čerpají mladší sloni. Musíme si uvědomit, že sloni nemají knihy, nemají paměťové karty ani harddisky, kam by mohli svoje zkušenosti a znalosti ukládat. Jejich jedinou možností, jak uchovávat a předávat znalosti a zkušenosti mladším generacím, je opravdu nám všem známá "sloní paměť" - a tu, jim díky tomu, že zabijeme zkušené slony, navždy zničíme. O pouštních slonech se toho dodnes mnoho neví. Musíme jen doufat, že než se je naučíme znát, tak nám je politici a lovci nevyzabíjejí.

Udržení životaschopné poluace dospělých samců je mimořádně důležité pro mladé samce, kteří přibližně ve 12 letech opouští rodné stádo. Tito "puberťáci" totiž pak znalosti k přežití v drsné pouštní krajině v Namibii získávají od dospělých samců. Sloní samci totiž žijí odděleně od rodinných stád. Rodinné stádo tvoří samice s mláďaty.

Namibijští pouštní sloni žijí

ve vyprahlém regionu Kunene v severozápadní Namibii. Kolem roku 1900 žilo ještě cca 3000 pouštních lonů. Existují různé, nepotvrzené názory, že dospělí sloní samci by mohli v kohoutku měřit až 5 metrů. Zatím se nepovedlo takto obrovského samce změřit a bohužel jak lovci, tak pytláci nedovolí velkým samcům dosáhnout největšího vzrůstu, protože je předtím zabijí.

Pomozte zachránit namibijské pouštní slony

Přidejte se na Facebooku k této stránce: https://www.facebook.com/savedesertelephants

Přidejte se k tweetstormu: https://www.facebook.com/events/529733693804953/?ref=22

Na tyto kontakty můžete dát vědět namibijskému ministerstvu pro zvířata a turismus, že nesouhlasíte s jejich jednáním.

Director: Mr. Sem Shikongo
Tel: +264 61 284 2178
Fax: +264 61 221 930
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Deputy Director- Tourism Development: E. Hashikutuva
Tel: +264 284 2258
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Deputy Director- Gaming Control: S. Kapinga
Tel: +264 284 2362
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 Originál článku v AJ zde.

Spolupracujeme například s

Serengeti Nesmí Zemřít

Serengeti Nesmí Zemřít. Web se zaměřuje na ochranu národního parku Serengeti.