Levhartice s mládětemLevhart je jedna z nejkrásnějších kočkovitých šelem na světě. Je to šelma, která žije skrytým a samotářským způsobem života. Často se mu daří nepozorovaně žít vedle lidských obydlí tak, že o tom lidé ani neví. Bohužel lidí neustále přibývá a tak to mají levharti stále těžší.

 

Levhart je druhá nejsilnější kočkovitá šelma Afriky. Mají vyvinutý pohlavní dimorfismus (dvojtvárnost) a samci jsou výrazně větší než samice. Srst je krátká a základní barva je od různých odstínů žluté až po žlutohnědou. Břicho a vnitřní strany nohou jsou světlejší až bílé. Celé tělo je poseto černými skvrnami, které tvoří rozety a jsou uvnitř jakoby prázdné. Na hlavě, krku, nohách a ocasu jsou skvrny plné. Levhartí tělo je silné a svalnaté. Jsou mrštní a obratní. Nohy jsou silné a mají zatažitelné drápy. Špička ocasu je většinou černá. U levhartů se vyskytuje také melanismus - černá varianta. Toto zbarvení se objevuje převážně u levhartů žijících v lesích a pralesích. Způsobuje ho přebytek černého pigmentu melaninu.

Levharti jsou známí svojí schopností zůstat neviděni. Je celkem běžné, že žijí v blízkosti lidských obydlí a lidé o nich ani neví, a zjistí to, až se jim například začne ztrácet dobytek nebo psi. Žijí skrytě a samotářsky. Když někde vidíme skupinu 3-4 levhartů, většinou se jedná o samici s mláďaty anebo odrostlejší sourozence. Přes den odpočívá v trávě, ve skalách nebo na stromech. Aktivní je převážně v noci, ale je velice flexibilní.

Levhart loví ptáky, plazy, malé obratlovce, ryby, opice i lidoopy. Jeho nejběžnější kořistí jsou ovšem antilopy a gazely. Občas uloví i psa hyenového, šakala i medojeda. Jejich souboj s medojedem je překvapivě dlouhý, protože medojed má mimořádnou sílu, výdrž i dostatek volné kůže. která levhartovi brání v pevném uchopení. Stejně tak je levhart někdy zabíjen lvy, psy hyenovými a krokodýly. Levhart je specialista na lov přepadením. Leží v úkrytu a při přiblížení kořisti prudce vyrazí. Kořist pronásleduje několik desítek metrů a když ji nedostihne, lov vzdává. Někdy útočí i skokem ze stromu. Po dopadení oběti se zakusuje do hrdla a oběť většinou udusí, což trvá několik minut. Pouze pokud když se mu podaří prokousnout míchu nebo zlomit vaz, je smrt rychlá. Před jinými predátory si úlovek vynáší na stromy a skrývá ho ve větvích. Dokáže tak vynést i zvíře, které váží 2x tolik, co on sám. Občas se stane, když mrtvé zvíře není dostatečně vysoko, že se k němu dostanou lvi nebo i hyeny, které vyskakují na visící části mrtvého těla. Levhart žere i mršiny a když uloví větší kořist, požírá jí i několik dní.

Levharti se setkávají pouze v době páření a jen zřídka zůstávají spolu i nějakou dobu po něm. Samice po 90-105 denní březosti vrhne většinou 2-4 mláďata, která ukrývá v křovinách nebo ve skalních rozsedlinách. Ve věku 3-6 měsíců je odstaví, ale zůstávají spolu 12-24 měsíců, kdy je matka učí lovu a jiným dovednostem. Sourozenci pak někdy žijí určitou dobu spolu. Levhartí samci někdy zabíjejí malé levharty, protože se tak samice dostane dřív do říje a je pak schopná páření. Mladí levharti mají vysokou úmrtnost. zabíjí je i jiní predátoři.

Počet levhartů v Africe

Na tomto grafu si můžete prohlédnout, co dokázal člověk udělat se stavy levhartů během posledních 50 let. Za tohle období člověk vyhubil více jak 90% těchto nádherných zvířat.

Levhart není tak kriticky ohrožen jako lev, přesto jejich stavy nejen v africe prudce klesají.

Hrozby

Největší hrozbou pro levharty je samozřejmě člověk, který levharty zabíjí například pro svoji potěchu, jak si můžete přečíst v tomhle článku nebo prohlédnout na tomto videu. Další velkou hrozbou pro tuto nádhernou kočku, stejně jako pro ostatní vzácná zvířata, jsou pytláci. Je těžké říct, kdo zvířatům škodí víc, jestli zabijáci s povolením nebo pytláci. V celé Africe je každoročně povolen odstřel asi 2 000 levhartů. Další padnou za oběť pytlákům a místním lidem, kteří zabíjí predátory třeba proto, aby ochránili svůj dobytek. Další problém souvisí s tím, že člověk zabírá stále víc a víc místa a tím samozřejmě ubývá prostoru pro levharty a jiná zvířata, která slouží levhartům jako potrava.

Na téhle fotce vidíte člověka, který zaplatil statisíce korun, aby mohl zabíjet pro svoji radost. Opravdu jsme nejinteligentnějšími tvory na této planetě? Dost často o tom pochybuji.

 

 

Na tomto videu můžete vidět krásu i sílu levharta.

 

Status IUCN

Panthera pardus (Leopard)
Status:
Near Threatened ver 3.1
Populační trend: klesající

Stav populace: neexistují žádné přesné počty, současné odhady říkají, že v Africe přežívá kolem 50 000 levhartů

Spolupracujeme například s

Serengeti Nesmí Zemřít

Serengeti Nesmí Zemřít. Web se zaměřuje na ochranu národního parku Serengeti.